Vím, není Štědrý večer. Pro Vim ale ano. Trošku si totiž dneska "hraju". Tuním. Piju. Nespím.

Jestli používáte Vim intenzivněji, možná už máte ten "svůj" způsob otevírání souborů. Mě se osvědčil příkaz :find ve spolupráci s nastavením :set path na aktuální adresář (tedy projekt). Mám nabindované sady kláves pro otevírání souborů ve splitu (horizontál, vertikál) a tabu. Asi klasika, kterou zná každý vimař.

Na podobném způsobu funguje plugin CommandT, ale všechno to tak nějak dotahuje k dokonalosti. Předně je nesmírně rychlý i u adresářů s mnoha soubory. On totiž kešuje. Za druhé vyhledává jakékoliv části souborů. Ihned, bez nutnosti dávat globy (alias hvězdy). Chci otevřít soubor define.h? Není třeba zadávat vše, ani *.h pokud bychom na to šli z "druhé strany". Prostě jakákoliv část. Fungovat bude třeba i "Fine". Na velikosti záleží, ale ne v tomto případě.

Standardně je CommandT okno nadefinováno na klávesy leader-T (v implcitním Vimu tedy \-T). Já mám jako leader klávesu čárku, což je takový standard. Navíc jsem si jej nadefinoval taky na bleskuryhchlou kombinaci leader-leader (čárka čárka).

Pak lze také dělat různé zkratky, např. pro soubor app/controller/human_controller.rb lze použít "achum" a enter. Tedy první znaky adresářů plug část souboru. Těžko se to popisuje, zkuste zkouknout toto skvělé video. Zachycuje zhruba to nejdůležitější, co tento plugin umí.