Je toho plný internet. Red Hat ve své distribuci Red Hat Enterprise Linux 6 již nedistribuuje záplaty na zdrojové kódy jádra zvlášť, ale jsou zahrnuty přímo v tarballu. Detail, samozřejmost, přehnaná vyjádření jiných.

Že Red Hat? Hmmm. Je to ten samý Red Hat, co je jasně největším přispěvovatelem do toho samého projektu, tedy linuxového jádra? Ten Red Hat, co tuto (první) pozici s přehledem obhajuje rok co rok? Stejná firma která nemalou měrou podporuje stovky dalších projektů? Včetně Gnome, Kde a Fedory. Tu si většina lidí může na server taky nainstalovat, bezpečnostní aktualizace na ni také vycházejí. Pokud někdo není za RHEL ochotný platit, zřejmě jej ani nepotřebuje. Jen to neví.

Komentátoři na linkovaných serverech a v naštvaní člené komunity v rozhovorech by si to měli více uvědomovat. Mělo by se zdůraznit, že jde pouze o jejich momentální pocity. Red Hat nic neporušuje, nejedná se ani o žádné brutální "zakrývání" faktů ve smyslu zatajování informací nebo snad úmyslného znepřehledňování kódů ("obfuskace" v pravém slova smyslu).

Tento příspěvek je čistě názorem autora blogu a nesmí být chápán jako postoj společnosti Red Hat Inc., nebo Red Hat Czech, s.r.o.