Po návratu z hor bych se rád pokusil "nastříhat" trochu materiálu, který jsme natočili na sjezdovkách. K tomu je třeba první krok - nahrát videa na YouTube.com. Ale jak na to?

Nejprve jsem zkusil nahrávání přes standardní rozhraní HTML5, které ale cca po 300 MB zhavarovalo. Poté jsem zkusil Java Applet, který YouTube také nabízí. V Linuxu mi nefunguje. Chvíli jsem se to pokoušel rozchodit, ale nakonec jsem to vzdal.

Kdysi jsem četl, že Google vytvořil utility pro příkazovou řádku pro práci s některými jeho službami. Celý ten máslostroj se nazývá GoogleCL a je k dispozici i ve Fedoře. Bohužel ve starší verzi, která už není s YouTube.com kompatibilní. Použil jsem tedy verzi z SVN a ono to funguje!

Videa jsem však potřeboval nahrávat v režimu soukromém. Jak na to není z dokumentace a wiki stránek vůbec patrné. Chvilku jsem se hrabal ve zdrojovém kódu a nakonec na to přišel:

# google youtube post -c Travel --access=private *.MOV

Magický přepínač je --access, do kterého lze uvést parametr "public" nebo "private". Implicitní nastavení je samozřejmě public (pro mě nevyhovující). Parameter -c je také důležitý a bez něj nelze videa nahrát. Bez nastavené kategorie totiž video nenahrajete (YouTube jej po nahrávání odmítne).

Po použití výše uvedeného příkazu se videa dříve nebo později objeví v YouTube profilu. Během tohoto týdne vyzkouším nový video editor a také filtr proti roztřepenému videu. No to jsem zvědav.