Není žádná novinka, že soustavným soustředěním u počítače (asi se to dá zobecnit i na knížky, mobily, televize a další věci) člověk nemrká tak často, jak by měl. To má za následek vysoušení oka, což může být v dlouhodobém důsledku zdraví nebezpečné.

Proto bych doporučoval všem: Více mrkejte!

Lehko se to řekne, ale jak na to? Přistupme k tomu jako geekové. Co třeba takový skript:

# echo "sudo $USER notify-send 'Blink now'" >/etc/cron.hourly/blinking
# chmod +x /etc/cron.hourly/blinking


Každou hodinu se na počítači zobrazí bublina "Blink now" (Zamrkej). Není to pochopitelně úplné řešení, ale spíše takový "hack".

Když si u očaře necháte doporučit kapky proti vysoušení oka, pro někoho možná překvapivě vůbec nezmíní známý Visine. Obsahují totiž spoustu konzervačních látek (a přesto dlouho nevydrží použitelné). Ideálním řešením jsou "čisté" kapky v uzavíratelných mini-ampulích, které vám vydrží každá jeden den. Například balení CELLUFLUID 30X0,4ML jich obsahuje třicet. Dost na celý měsíc, pokud budete užívate jednu ampuli denně (asi 3 dávky).

Tato rada je poskytnuta „tak, jak je“ („as is“) a autor není zodpovědný za případné následky, které může dodržování této rady způsobit. Čtěte přibalené letáky. To se týká nejen léků, ale například i nového DVD přehrávače nebo třeba právě stáhnutého open-source softwaru. Před použitím jakéhokoliv léku se poraďte se svým lékařem.