Po dovolené v Rakousku jsem musel provést malý průzkum toho, jaké jsou nabídky na poli roamingu. A výsledek mě mile překvapil. Všichni operátoři totiž díky nařízení EU musejí mít v nabídce speciální tarif určený k ochraně práv spotřebitelů - tzv. "eurotarif". Unie nutí operátory do nabídky tarifu a určuje maximální ceny za hovory i sms, avšak operátoři nejsou nuceni tarif zákazníkům aktivovat automaticky.

V praxi to například u firmy T-Mobile vypadá tak, že v záplavě různých tarifů a balíčků, kdy voláte v nejlepším případě po Evropě průměrně za "lidových" třicet za minutu, se na stránkách doslova "krčí" nabídka schovaná v podsekci Zvýhodnění a balíčky - EU. Vysvětlení je velmi stručné (aby ne):

V celé Evropské unii a vybraných zemích EEA můžete volat za nižší ceny - odchozí hovory za 11,93 Kč / min a příchozí hovory za 4,58 Kč / min, SMS za 3,36 Kč. Toto je platné v době vydání mého zápisku. Mimochodem na rozdíl od jiných tarifů se v tomto případě účtuje po vteřinách u příchozího a 30+1 u odchozího. Standard je po minutě. Jak jinak.

Pokud však aktivujete roaming telefonicky, mám informaci o tom, že u T-Mobile tento EU balíček nabízejí automaticky. Smůlu mají tedy ti, co jdou přes e-shop a nevšimnou si tohoto doslova "zázračného" balíčku. Ti volají v nejlepším případě za dvojnásobné ceny.

Že bych z EU nějak učurával radostí se říct nedá, ale tohle se mi líbí. Jen houšť a větší kapky.