Už několik týdnů se intenzivně učím jazyk Ruby. Potřebuju ho k výkonu povolání, protože začínám pracovat na některých projektech psaných v Ruby on Rails. Prošmejdil jsem nějaké ty tutoriály, koupil jednu tištěnou knížku která nestála za nic a jednu elektronickou, která je parádní. Ta je ovšem už pro pokročilé. Čím je ale lepší začít?

Pokud už máte předchozí zkušenosti s programováním, vrhněte se do toho po hlavě. Sajta Learn Ruby with the Koans nabízí skvělý způsob. Potřebujete jen editor (tj. Vim). Stáhnete si balíček souborů s unit testy a jednoduchým frameworkem pro jejich spouštění. Máte před sebou jediný úkol. Všechny je zprovoznit.

Bomba je to veliká, jako celá Afrika. Nečtete totiž žádné nudné texty. Žádné tutoriály. Žádná písmenka a nekonečné přepínání oken případně listování v knihách. Prostě ty úkoly vyřešíte. Veškeré instrukce a nápověda jsou v komentářích u jednotlivých úkolů. S prací začínáte zhruba 2 minuty po rozbalení balíčků a přečtení čtyř odstavců instrukcí na stránce.

Když jsem to poprvé spustil a uviděl nápis "You have not yet reached enlightenment; your path thus far is 0 out of 274 tests" ozvalo se křupnutí. To byly moje prsty. Jde se na to.

Jak se říká jeden příklad je lepší než tisíc slov. Já bych to celé asi nazval TDL - Test-Driven Learning. Myšlenka za milión. Ozlatit autory. Na rukou nosit.