Dnes jsem byl velmi spokojen s instalací UPSky EATON NOVA AVR 625. Tak bezproblémovou instalaci na Linuxu jsem opravdu nečekal, zejména po zkušenosti s jinou značkou a také při pomyšlení na její cenu 1333 Kč.

Do systému Red Hat Enterprise Linux 6.0 jsem po zapojení přes USB kabel nainstaloval oficiální RPM balíček od firmy Eaton (k dispozici na stránkách zdarma). A dále? No to je právě ono. Nic. Vše ihned funguje, server je okamžitě chráněn. Implicitní nastavení je hibernovat při výpadku a 120 sekundách do úplného vybití baterií.

Moje přání však bylo systém vypnout (shutdown) a odpojit proud od zdroje (de-energize - to aby po zapnutí zase naběhl). Také vypínání je na mém malém serveru podstatně kratší (120 sekund je moc - postačí minuta). Změnil jsem tedy dvě hodnoty přes velmi pěkně udělané webové rozhraní. Ovládání je přímočaré, intuitivní a dobře zdokumentované. Plus jsem si nadělil také odeslání e-mailu při výpadku. A jedním stiskem tlačítka jsem proces také nasimuloval.

Takže velký úspěch, vše smeteno ze stolu během patnácti minut. Ještě snad přidám jednu zkušenost. Tato UPSka po připojení každou minutu jakoby odpojí a zase zapojí USB. Pravděpodobně to dělá kvůli Windows systémům, aby tam naběhl "Nový hardware". Trošku mě to zmátlo, ale jakmile člověk nainstaluje RPMko a UPS se spojí, vše ustane.

Takhle bych si přál, aby výrobci navrhovali všechen hardware a software.