Před nějakým rokem jsem kdesi na fóru psal o budoucnosti Linuxu a těsné návaznosti na procesory ARM. V té době se pouze polemizovalo o nějakém masovějším nasazení této architektury v mobilech a internetových přístrojích. Měl jsem (a mám) za to, že Linux na desktopu potáhne nahoru právě architektura ARM (a všelijaké tablety/netbooky a jiná zařízení). A proč?

Microsoft Windows na ARMu nefungují. Tedy - abych byl přesný. Microsoft slibuje, že nové Windows 8 na ARMu poběží. To je ale úplně jedno, jestli systém samotný fungovat bude, nebo ne. Důležité je, že zatím neexistuje jediný program pro Windows na ARMu. Uživatelé si ještě nějaký ten rok počkají, než si nainstalují třeba Adobe Photoshop na Windows 8 ARM.

A tady má Linux výhodu. Obrovské množství programů (desítky tisíc) již dnes lze kompilovat na architektuře ARM. Existuje několik distribucí určených na ARM (Debian, Gentoo). Jistě, zatím nelze přeložit vše a třeba dokumentace obsluhy periferních zařízení je zatím slabá, ale je to lepší výchozí bod než nula.

Tak si večer pochutnávám na večeři a v TV mám zapnutou Z1. Zprávy z trhů. Intel oslabil o procento, AMD také, NVidia plus sedum procent. Cože? Sedum procent!? Něco se muselo přihodit. Když jsem četl dnes ráno nové zprávy, hned mi bylo vše jasné.

Wintel ... Nu, pogodi!