O víkendu jsem se rozhodl, že se poprvé pokusím protlačit dva balíky do Fedory. Prozatím jsem přispíval pouze do distribuce Gentoo a vytvářel nějaká ta Ubuntu "pé pé emka". Jelikož jsem však díky Mirkovi Suchému (a jeho přednášce minulý týden) dostal chuť na balení (a další pokračování v něm), zvolil jsem aplikaci, kterou denně používám.

Jedná se o vynikající MacOS-like dok s názvem Docky. Tato aplikace dělá přesně to, co potřebuju. Funguje bezproblémově, je rychlá a s pěknými efekty. Bohužel je napsána v C#. A jak je známo - Mono nemá u Fedory zrovna velkou prioritu. V repozitářích samozřejmě chybí.

Jedná se o typický balíček s aplikací, přečetl jsem si pokyny a vycházel z příbuzné šablony. Kvůli Docky jsem musel vytvořit ještě jeden balíček navíc - závislost gio-sharp. Jedná se o malý binding na glib-gio.

U obou balíčků jsem se snažil maximálně dodržet pokynů. U knihovny jsem použil předepsané "mono postupy", jako je například použití nástroje gacutil pro instalaci dll souborů. U aplikace Docky pak korektní vytvoření spouštěče včetně možnosti automatického spouštění přes XDG. Inspirován balíčkem Gnome Do, který má mimochodem s Docky mnoho společného, jsem vytvořil také patch, který z programu odstraní zoom efekt, který je bohužel v některých zemích patentován firmou Apple. Stejný postup zvolil balíkář Gnome Do.

Rád bych požádal "fedoráky", kteří mohou (a mají chuť) sponzorovat, aby se mrkli na bugzilly gio-sharp a docky. Díky :-)