V pátek jsem si nainstaloval všechna dema rally her, která jsem na internetu našel. Ne tento zápisek nebude o WINE nebo nějakém emulátoru – chtěl jsem si zahrát hry, ne hrát si s Linuxem. Nastartoval jsem tedy Windows XP, trošku sice brblaly, že mám na ploše nepoužívané ikony, a navrhly odstranění všeho, ale nakonec jsem se zdárně proklikal kam jsem potřeboval. Hledal jsem něco k mému volantu Logitech, který mi ležel dlouho ve skříni (a jediná hra, kterou mám: Rally Extreme, už mne nebavila). Zkoušel jsem Xpand Rally nebo Colin McRae 04 – všechno to byly nereálné (u Colina dokonce na volantu nehratelné) šidítka. Sice měly pěknou grafiku, ale to bylo tak všechno. Například Colin je zkrátka hra dělaná na šipky.

Narazil jsem na pařbu Richard Burns Rally a u dema jsem strávil celý páteční večer. Když jsem byl v sobotu nakupovat, nakoukl jsem do shopu firmy JRC a zakoupil si tenhle produkt za neuvěřitelných 149,- korun (hra vyšla v roce 2004). Téměř celý víkend jsem propařil. Richard Burns rally je skvelá gamesa a je to jediný automobilový simulátor, kde se auto skutečně chová, jak má – zkrátka a dobře bez trpělivého tréninku a lehké pravé nohy jezdíte tak leda mezi pařezy. Až u téhle hry si někteři hráči uvědomí, že automobilové simulátory mají také brzdy, nemluvě o jiných ovládacích prvcích.
Celou sobotu jsem jezdil rally školu, abych krátce po půlnoci splnil poslední test – ostrou rychlostní zkoušku v časovém limitu a mohl se vrhnout na závodění. Pokud máte jen trochu rádi automobilové simulátory a ve skříni máte nějaký ten volant (bez něj nemá tato hra vůbec smysl), určitě si Richard Burns rally sežeňte. Hra je počeštěná (bohužel hlášky spolujezdce nejsou česky – musíte si na ně zvyknout).

Pěkně sestříhané video Citroenu Xara WRC ze hry byste měli shlédnout určitě. A takhle to dopadá, když se jede moc rychle. Ze začátku bylo i u mě kotrmelců opravdu hodně. No, snad jsem vás navnadil. Minimálně je to pěkný dárek k narozeninám. Ke hře doporučuji volant, který má nezávislé osy plyn-brzda, protože jedna z technik smyku vyžaduje současné sešlápnutí brzdy a plynu. Levnější modely (třeba ten můj) toto neumožní (ale dá se to obejít dodatečným namapováním brzd na tlačítko – tento smyk nepoužívám příliš často).

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.