Možná mi to nebudete věřit, ale manželka detektiva Columba existuje a Red Hat Enterprise Linux 6 opravdu vyjde tento rok. Bylo nesmírně zajímavé každý den sledovat LCD obrazovku s počtem chyb, které ještě blokují vydání "relu-siks". Doslova každým dnem se číslo zmenšovalo. Tento nejvíc očekávaný linuxový operační systém současnosti byl právě oficiálně oznámen společností Red Hat (kompletní tisková zpráva). Ve firmě vypuknou oslavy, jako snad nikdy před tím. Bylo to zřejmě největší a nejtěžší vydání v historii firmy.

Red Hat k vydání RHELu vždy přistupuje formou "až bude otestovaný". Veřejnost tedy nikdy neslyšela žádné datum, ačkoli se v zákulisí o různých termínech vždy šuškalo. Bylo známo jen "na konci roku 2010". Je to pochopitelné - společnost Red Hat chce vždy dodat to nejkvalitnější možné. A v případě Red Hat Enterprise Linuxu se jim to myslím podařilo. Šestka bude bezesporu nejúspějšnějším vydáním vůbec a firmu čekají doufejme "znaté časy" ;-)

Spolu s vydáním Red Hat Enterprise Linuxu je oficiálně oznámena dostupnost produktu RHN Satellite, na kterém v Red Hatu také pracuji. Hlavní novinkou nové verze (5.4) je podpora RHELu 6 včetně nového systému předplatného.

Nezbývá než pogratulovat nejen kolegům z BaseOS, ale všem, kteří se na vydání podíleli. Díky patří také široké komunitě nejen kolem samotného RHELu, ale i kolem distribuce Fedora, ze které RHEL vychází.

Tento příspěvek je čistě názorem autora blogu a nesmí být chápán jako postoj společnosti Red Hat Inc., nebo Red Hat Czech, s.r.o.