Simon Singh: Velká Fermatova věta


Skvělá kniha popisující cestu člověka (Andrew Wiles), který celý svůj život věnoval rozlousknutí jednoho problému: a^n + b^n = c^n nemá v přirozených číslech řešení pro n > 2. Prostředky, kterými celé tvrzení řešitel dokázal, jsou dechberoucí. Problém odolával přes 300 let útokům těch nejlepších světových matematiků. Autor vše popisuje zřetelně a mistrně se vyhýbá složitostem. Pokud máte rádi matematiku, zejména historii matematiky, tuto knihu si nenechte ujít. Stále se dá ještě sehnat, dotisk se bohužel v dohledné době neplánuje.

Vydala Academia. http://www.kosmas.cz/knihy/101732/velka-fermatova-veta/

Petr Beckmann: Historie čísla pí
Ačkoliv jsem se na čtení této knihy velice těšil, trošku mě zklamala. Autor popisuje poměrně podrobně celou historii postupného zpřesňování výpočtu čísla pí a trošku překvapivě se příliš nevěnuje různým aplikacím nebo tajemným věcem, které pí představuje. Zachází do velkých podrobností co se týče dat a historických faktů, knížka je psána poměrně nudným jazykem a až moc mi připomíná učebnici dějepisu.

Vydala Academia. http://www.kosmas.cz/knihy/109491/historie-cisla-pi/
 
Rebeca Goldsteinová: Neúplnost
Podtitul knihy zní Důkaz a paradox Kurta Gödela a jak sám název napovídá, dílo se zabývá životem a odkazem tohoto matematika, asi největšího matematika všech dob, který učinil svými tvrzeními doslova obrat v matematické logice a matematice vůbec. Mezi jeho nejslavnější práce patří Gödelova věta o neúplnosti, která říká, že každý axiomatický systém, který je dostatečně silný na to, aby popsal aritmetiku celých čísel, obsahuje věty, které jsou formálně správné, ale nemohou být za pomoci axiomů daného systému dokázány ani vyvráceny. Tuto práci publikoval Gödel ve svých 25 letech, kdy působil na Vídeňské universitě. – Wikipedia

Knížku vydalo nakladatelství Dokořán roku 2005. Abych přiznal barvu, moc se mi nelíbila. Autorka mě nedokázala strhnout, dosti často zacházela do podrobností, kdy popisovala mnoho osob, které se kdy s Kurtem Gödelem setkaly. A bohužel vlastní větě o neúplnosti se věnovala velmi málo – docela jsem se těšil, že si větu, ze které jsem měl „nedávno“ zkoušku, oživím.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurt_Gödel

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.