Máte-li chuť se proletět v legendárním stroji Fokker, stačí navštívit Holandsko. Fokker byl legendární nizozemský výrobce letadel, který se proslavil zejména v obou světových válkách (červený trojplošníkFokker Dr.I známe z obrázků asi všichni). Bohužel společnost nevydržela těžký souboj s konkurenty Airbus a Boeing a v roce 96 zbankrotovala. Nicméně stroje Fokker stále létají, pravidlenou linku Praha-Amsterdam zajišťuje člen aliance Skyteam společnost KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij – Královská Letecká Společnost).


Abych byl zcela přesný – stroje Fokker provozuje mateřská společnost KLM Cityhopper. V letce má ke dnešnímu dni téměř čtyřicet Fokkerů, a já jsem měl tu možnost poprvé letět středně velkou „sedmdesátku“. Specifická je tím, že má dvě řady sedadel rozmístěných stylem dva plus tři. Doporučuji posadit se pokud možno dopředu, protože oba proudové motory Rolls Royce nejen že asi už nevyhovují přísným hlukovým normám, ale jsou umístěny vzadu.

Domovská stanice KLM (i Cityhopperu) je amsterdamské letiště Schiphol. Přistání je většinou zajímavé, protože Amsterdam není daleko od moře (může foukat). Minimálně si však užijete pohled na typické holandské uměle vytvořené kanály.

Ačkoli jsem dnes neměl moc volného času, z vlaku jsem spatřil velké množství starých větrných mlýnů, v Albertu jsem si sáhl na mladé tulápány, v kavárně jsem ochutnal čerstvou brazilskou kávu a na ulici jsem ucítil pach marihuany. Welcome to Netherlands!


Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.