Jelikož mám dva dny dovolenou, hrál jsem si dneska s nastavením počítače a zejména okenním manažerem. Zkoušel jsem XFCE, které jsem jednu dobu používal. Pak taky LXDE. Všechno to jsou skvělá prostředí, ale nabízejí mnoho funkcí, které stejnak obvykle nevyužívám.

Před hledáním toho vhodného pracovního prostředí (kterým bylo doposud Gnome) jsem se zaměřil na aktivity, které dělám. Identifikoval jsem následující: spusť prohlížeč, spusť terminál, pootvírej několik tabů v terminálu, spusť Vim, spusť program XY. Ke spouštění jsem střídavě používal programy Gnome-Do a Launchy. Druhý jmenovaný nežere tolik paměti, ale nemá tolik funkcí.

S testováním LXDE jsem narazil na okenní manažer OpenBox. Zjistil jsem, že tenhle program má všechny funkce, které potřebuji. Již v základním nastavení se dobře ovládá a vypadá "rozumně". V mých očích tedy podobně, jako Gnome (Metacity). Funguje zejména klávesa Alt-Tab nebo Win-D a jeho konfigurace je velmi jednoduchá a přímočará. Líbí se mi spouštěcí skript a XML konfigurace rc.xml. Kromě toho pro něj existuje příjemný konfigurační nástroj ObConf.

Asi týden jsem si hrál s nastavením, a konečně jsem si vše vyladil ke své spokojenosti:

  • Jako okenní manažer mám nyní OpenBox. Nastavení jsem si mírně vyladil přes ObConf, pár nových klávesových zkratek pak ručně editací .config/openbox/rc.xml.
  • Pozadí plochy mi nastaví jednoduchý prohlížeč obrázků feh. S ním jsem si obrázek nastavil a do start skriptu vložil spuštění souboru .fehbg z domovského adresáře.
  • Gnome-Do mi slouží jako spouštěč aplikací (Alt-Space) i jako skvělý docker. Funguje to podobně jako na MacOS - spuštěné aplikace se mi shromažďují se spouštěči a mají dole "šipky". Tento koncept, který zavedly mimochodem také Windows 7, se mi líbí. Šetří to místo. Navíc Gnome-Do umí inteligentní schovávání - docker "odjede" pryč jen když je přes něj okno.
  • Kvůli Gnome-Do spouštím při startu také kompozitní manažer xcompmgr. Ačkoliv Gnome-Do bez něj funguje, tak režim "docker" již nikoliv. Na eye-candy jsem docela alergický, ale OpenBox žádné efekty nemá, takže ať si je klidně spuštěn.
  • Pro tray mi poslouží aplikace stalonetray - primitivní tray, který lze spustit samostatně a schovat ho pod otevřená okna. Umí být průhledný a velmi neintruzivní. Já osobně oznamovací oblast při práci nijak nepoužívám - snad jen naprosto výjimečně něco doluji z historie schránky v programu parcellite. Tak ať si tam je.
  • Conky používám na monitorování systému v takové dost minimalistické konfiguraci. Nejsem z těch, kteří by potřebovali vidět desítky informací - stačí mi spotřeba základních prostředků počítače.
  • No a používám pár dalších programů: Google Chrome, Terminal (ten z XFCE), Thunar (občasný souborový manažer), Shotwell na fotky a další obvyklé linuxové věci.
  • Nic jiného - na ploše nemám žádný manažer ikon, protože je nepoužívám. Ani nespouštím žádný panel, Gnome-Do mi nabízí vše potřebné.

Takhle nějak vypadá moje startovací konfigurace OpenBoxu:

# Globalni konfigurace
. $GLOBALAUTOSTART

# Nastaveni pozadi plochy (pres program feh)
. $HOME/.fehbg &

# Kompozitni manazer (vyzaduje ho Gnome-Do)
xcompmgr &

# Standalone tray vpravo dole (pruhledny)
stalonetray --dockapp-mode -t &

# Postupny start dalsich aplikaci
(sleep 1 && gnome-do) &
(sleep 2 && parcellite) &

A takto nějak plocha po startu. Pozadí plochy berte jako čistě ilustrativní ;-)


Jen pro doplnění přidávám odkazy na hezký seriál o OpenBoxu na rootu a také pěkný blogzápisek OpenBox Guide.

Update: Vývoj Gnome Do byl rozdělen na dva programy: Gnome Do a Docky. Ze samotného režimu Gnome Do se stala samostatná aplikace a vývojáři slibují výbornou integraci obou aplikací přes D-Bus.