Rozhodl jsem se vzdělávat v oblasti klávesových zkratek pro readline (resp. bash). Kromě mi známých Ctrl-a, Ctrl-e (začátek, konec řádku), Ctrl-d, Ctrl-w (smaž znak, smaž slovo zpětně), Ctrl-r (hledej v historii zpětně) a Ctrl-p, Ctrl-n (zpět/vpřed v historii) bych chtěl znát víc. Mnohem víc.

Asi na sekundu jsem přemýšlel o tom nastavit si v bashi vim řežim, ale téměř okamžitě jsem myšlenku zavrhl. Denně instaluji (resp. nechám si instalovat) jeden-dva operační systémy, musel bych to explicitně nastavovat pořád dokola. A jelikož způsoby instalace jsou různé (ruční kickstart, přes Spacewalk, Fedora Beaker), vydal jsem se touto cestou. Pro anti-emacsaře možná těžkou :-)

Našel jsem si výborný cheatsheet, stačí ho vytisknout přímo z prohlížeče (nebojte bude vypadat ok). Je dokonce v barvě a je tam vše nejdůležitější. Pro zájemce je odkaz na dokumentaci programu readline.

Už teď po vytištění se mi třeba líbí Ctrl-x-x. Musím se na ni přeučit z Ctrl-a Ctrl-e. Je dostupnější a nebude se mi plést s Ctrl-r. Paráda.