Včera v noci jsem si udělal malý skriptík v Pythonu, který je schopen rekurzivně prolézt adresářovou strukturu a vygenerovat pro všechny obrázky náhledy v adresáři .thumbnails, které používá například Nautilus nebo gThumb. Dnes se totiž chci probrat svoji databází fotek (cca 60 GB) a něco si z ní vytáhnout. Dlouho jsem na fotky nesáhl a od doby, kdy jsem je přesunul na svůj NAS server uplynula již nějaká doba.

Problém je ten, že moje oblíbená Picassa si se "vzdálenými" fotkami vůbec nerozumí. Už jsem přišel o nějakoku tu značkovací práci, když jsem omylem Picassu spustil, když nebyl NAS server zapnutý. Picasa ihned všechny fotky "smazala" z databáze včetně značek (tagů). Když se mi to stalo po druhé, že jsem se ani nesnažil obnovovat z databáze a Picasu prostě smazal.

Dnes hodlám brouzdat adresáři plnými fotek programem gThumb. Proto jsem si přes noc vygeneroval tímto mým nový skriptíkem náhledy. S hrůzou jsem ale zjistil, že předgenerované náhledy gThumb vůbec nezrychlí. Z nějakého důvodu si stále "osahává" původní soubory, což je velmi pomalé. Nu ale když by někdo měl chuť tento skriptík použít, dal jsem ho na github.com.

Pozor - nedokončil jsem úplně autotools skripty (configure, make, make install), takže musíte program nainstalovat ručně. V tomto případě je to však triviální - soubor gnome-thumbgen.py prostě nakopírujte do cesty $PATH (například na většině distribucí je to adresář ~/bin) a dejte mu spustitelný příznak. Pak zkuste přepínač --help, protože možností je poměrně mnoho.