Chtěl jsem si jen vylepšit svoji hudební kolekci. Bohužel jsem nenašel žádný program pro Windows/Linux, který by mi umožnil efektivně (rychle) nastahovat obaly k nagrabovaným albům. Skenovat je tedy nechci – to by bylo strašné práce. Vyřešil jsem to tedy „pogeekovsku“. Udělal jsem program. Nazval jsem ho trošku zavádějícím názvem, podobá se mému oblíbenému webovému prohlížeči: Covera – Fastest Album Downloader On Earth.

Co umí? Velmi rychle stahovat obaly pomocí rychlých dotazů na Google Image Search. Žádná speciální album-artová služba (kde 80 % mých českých alb chybí), žádný Amazon a jiné šaškárny. Google vyloví ten správný obal raz-dva-tři. Vyhledání + klik na adresář s názvem skupiny a alba = výsledek. Kliknutím na obrázek se zahájí stahování na pozadí, můžete tedy hledat další album. Covera vše ukládá do adresářů, mění velikost i formát dle nastavení. Je to bleskovka, jde to s tím jako po másle.

Ti co mají alba řazená formou Skupina/Album to mají blbé, já to dávám formou Skupina - Album (kokrétně tedy ulítleji Skupina Rok Album – ale to je jedno). Do budoucna bych mohl přidat funčnost, aby to fungovalo i tím druhým způsobem ukládání alb (složka ve složce). A třeba to někdo dodělá sám.

Veškeré další detaily se dozvíte na webových stránkách http://sites.zapletalovi.com/covera/, a také na stránkách projektu https://launchpad.net/covera. Pokouším se vyzkoušet takový model „financování“ – program je open source, ale binárky pro Windows a Linux poskytuji pouze formou „shareware“. Ochrana je takovým primitivním klíčem, nicméně spoléhám na to, že pokud se někomu nechce kompilovat (nebo zjišťovat ve zdrojovém kódu aktuální klíč), tak zaplatí.

Takže je čas vyzkoušet Coveru. Jsou dvě možnosti:


  1. Stáhnout si Windows Build (funguje ovšem jako demoverze – pro kompletní funkčnost je nutné stisknout Donate knoflík (libovolná částka) a poté obdržet klíč): https://launchpad.net/covera/trunk/1.0r13. Přímý download link. Binárky pro Ubuntu budou brzy (do 14 dní).
  2. Stáhnout si zdrojáky (GNU GPL v3) a zkompilovat si to „posvojem“.

Pokud by některý z mých nejbližších chtěl náhodou vyzkoušet Windows binárku, napište mi na mail. S mírně ironickou poznámkou že Linux je lepší pošlu aktuální klíč. Já bohužel momentálně Windows používat musím, ale je to jen dočasné. Do konce léta.

Tak a teď si vás kúpim všecky.

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.