Možná si vzpomenete na nedávno zveřejněnou statistiku přispěvovatelů do projektu Gnome. Z tohoto dokumentu kromě jiného vyplynulo, že vývojáři společnosti Red Hat přispívají o mnoho více, než vývojáři společnosti Canonical, která stojí za Ubuntu. A to v poměru šestnáct ku jedné.

Toho využil Greg DeKoenigsberg (bývalý zaměstnanec Red Hatu) k tomu, aby na svém blogu atakoval Marka Shuttleworha z Canonicalu, který předtím v jednom z komentářů pod svým blogem označil Red Hat jako příliš uzavřenou společnost. Greg poukázal na tento poměr a neodpustil si také připomenout, že Canonical stále nevydělává, zatímco Red Hat má na účtech miliardu dolarů.

Na to Mark reagoval svým zápiskem o tribalismu (tvoření skupin - nedokážu přeložit do češtiny) a naznačil, že takhle na to hledět nejde. Bylo jasné, že Mark má těžší pozici, protože nedisponuje takovým kapitálem, jako Red Hat. Odpověď Grega v podobě dalšího zápisku vyvracející jakékoli jiné pohledy a znovu opakující otázku, kolik že toho Canonical přímo investoval u projektu Gnome, na sebe nenechala dlouho čekat.

Dalo se očekávat další vyjádření Marca z Canonicalu, ale to nepřišlo. Po dvou dnech však Greg publikoval nový zápisek nazvaný Staré rány, ve kterém se omluvil za příliš agresivní tón svého prvního příspěvku. Jsou u něj vypnuté komentáře a Greg v něm zmírňuje svá tvrzení, přiznává nepopíratelnou prospěšnost společnosti Canonical komunitě, ale v neposlední řadě potvrzuje, že Canonical je "marketingovou firmou tvářící se jako vývojářská" a dává ho na misku vah oproti "Red Hat je uzavřená firma".

Můj názor na celou situaci je takový, že Canonical zřejmě dělá dost pro komunitu svým přispíváním do projektů (mainstream). Jeho přístup je poněkud odlišný, než u Red Hatu, a tomu se i podřizuje směr vývoje. Red Hat vyrostl postupně, má silnou technologickou historii. Canonical naproti tomu jde na věc trošku z druhé strany. Hraje na krásu, přívětivost a chce být in s pravděpodobným cílem rozlít se na serverové pole a začít vydělávat na službách v podobě cloud computingu. Je dobře, že se někdo stará o to, aby byl Linux in. Aby se mohli dohadovat uživatelé MacOSu a Ubuntu, kdo má hezčí okraje oken. Beru to jako plus.

Za druhé - jsem přesvědčen o tom, že Mark zvedl telefon a zavolal někam na Red Hat: "Tak takhle by to nešlo!" Patrně nějakému vysoce postavenému náměstkovi, nebo snad sekretáři generála? ;-) Samozřejmě si dělám srandu. Odlehčení musí bejt.

Update: Mark publikoval reakci na omluvu.