Dneska jsem si domů přineslo nového miláška – Samsung SyncMaster 205BW. Připojil jsem ho k počítači a – nic! Polil mě studený pot, začal jsem přemýšlet, jestli vůbec moje integrovaná grafika GeForce 6150 podporuje tento typ DVI kabelu. Nabootoval jsem Windows, chvíli klikal v nastavení až jsem přišel na to, že je nutno monitor nejprve aktivovat, poté jej nastavit jako promární a už to jelo.

V Linuxu byla situace jiná, musel jsem upravit xorg.conf a přidat nový monitor, poté jsem ještě chvíli zjišťoval, jak se vlastně nastaví výstup na DVI (v NVidie tomu říkají DFP – digital flat panel). A bylo to, nakonfiguroval jsem si dokonce TwinView, takže mám jednu plochu navíc. Senzace.

Snad jediná věc mi trochu vadí – počítač startuje nejprve s analogovým CRT monitorem připojeným na VGA, a teprve až se spustí X Window System, tak se DVI panel aktivuje. Bylo by fajn, aby CRT monitor vůbec nepouštěl, když ho nepotřebuji.

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.