Když jsem dnes šel asi letos popáté do práce pěšky, měl jsem čas přemýšlet. Ona půlhodina svižné chůze o půl sedmé ráno v mrazu vás nutí přemýšlet. Jak je možné, že tramvaje už zase nejezdí? Co vlastně dokáže půl centrimetru nového sněhu? Proč je dopravní situace v Holandsku tak zoufalá? Proč? Proč!?!?

Vždyť tento národ se dokázal vyporádat s větrem i vodou. A to naprosto excelentně. Snad nejlíp ze všech národů. Holandská vodní díla jsou buď památkami UNESCO, nebo osmými divy světa. Počet větrných elektráren a mlýnů také bere člověku dech. A s počasím se vypořádá i jednotlivec – zde vyráběné deštníky Storm Umbrella firmy SENZ jsou snad ty nejlepší na světě. To můžu potvrdit.

Za tu půlhodinku nechtěného pochodu jsem si vymyslel krásný důvod, proč tramvaje stojí za sebou bez hnutí, bez energie. Ministr dopravy se v televizi chvástal, že to co se stalo na Vánoce, už se nebude opakovat. Že všichni přijali opatření. Po dnešní „nadílce“ se MHD pokusilo o odklon některých tramvajových tras – bohužel i té naší. Ovšem brzy narazilo. Tramvaje jely po trasách, kudy už dlouho nejely. Narážely na překázky jako jsou betonové stavební zátarasy přes koleje a podobně. A všechno to dnes ráno skončilo fiaskem – vypadla elektřina na jedné hlavní trase. No power, no fun. Asi se přehřály dráty z toho velkého provozu.

Holanďané naopak v minulosti už ukázali, že jim to s dopravou moc nejde. Největší křižovatka v zemi měla být chloubou. Je situována kousek od Haagu, vedle fotbalového stadionu klubu ADO. Pokud chcete z Haagu na jakoukoliv stranu (kromě západu – tam je oceán), pravděpodobně pojedete přávě přes ni. Pokusy rozšířit všechny nadjezdy na čtyři a více pruhů nepomohly. Zácpy jsou dnes akorát horší.

Je to k vzteku.

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.