Že je na internetu spoustu muziky už všichni víme. Je jí tam tolik, že to stejnak nikdo z nás všechno neposlechneme, ani kdybychom se snažili 8 hodin denně. Já vyhledávám zejména tu elektronickou, i když nepohrdnu v podstatě žádnou.

Když jsem koukal na stránky linuxovo-windowsovo-macos programu Renoise a zjišťoval novinky verze 2.5.0, zaposlouchal jsem se do jedné dubstepové skladby holandského muzikanta, která je dodávána s programem. Poté jsem se nějak proklikal na stránky netlabelu Cardamar.

Takový netlabel může vydávat alba zdarma ke stažení, prodávat je přes internet nebo výrobou CD a vinylových desek. Pochopitelně jsou možné různé kombinace a u digitální distribuce je možná varianta stahování přímo či pomocí služeb tomu určených (iTunes). Na výše uvedeném netlabelu, který distribuuje kombinací všeho uvedeného, najdete mnoho dobré elektronické muziky. Vydávají na něm posluchačům internetového rádia Digitally Imported známí interpreti jako je Xerxes, Torrance, Zeilenga nebo třeba Cardamar.

Jak jsem tak klikal a poslouchal nové skladby z Cardamaru, dostal jsem se na internetové vydavatelství Up it up, kde mě zaujala poslední release s názvem Greatest it. Představuje kompilaci toho nejlepšího z elektroniky, co je na internetu zdarma. Úkolu se zhostily netlabely sdílející stejné principy zejména v distribuci hudby: Up it up, Ego Twister, Peppermill, Proot, Cock Rock Disco a WM Recordings.

Nebojte se, že by všechny skladby byly ve stylech minimal nebo IDM. Už při poslechu druhého alba (Primix For Kids) jsem narazil na skvělou živou basu. V informacích o albu jsem se dozvěděl jeho jméno a našel skvělé video, kde hraje docela slušné sólo.



Toto vydavatelství distribuuje vše zdarma, takže neváhejte, poslouchejte a stahujte.