Před několika lety jsem upozorňoval na to, jak může nešikovná konfigurace DNS způsobovat pomalé prohlížení webových stránek. Taková nešikovnost se může stát jak na straně klienta (tedy v počítači uživatele), tak i na straně poskytovatele internetového připojení.

Velmi často se setkávám s providery, kteří mají DNS servery ve špatném stavu. A netýká se to jen "levných" Wi-Fi poskytovatelů a přístupových bodů zdarma (v kavárnách a podobně), ale také poskytovatelů přes ADSL. A přitom je to snadné -- DNS servery musejí vracet rychle správné výsledky.

Toto zpomalování může uživatel pocítit častým zobrazováním "bílé" stránky. Dnešní moderní prohlížeče jsou schopny začít s "vysazováním" prvků na stránku téměř ihned (stačí jim první části CSS a HTML souborů). Postupně pak výsledek "zpřesňují". Dokud ale prohlížeč nezná IP adresu stroje, není ani HTML, ani CSS. A IP adresa se zjišťuje z DNS.

Jedním z primárních cílů společnosti Google je dostat uživatele na internet. Čím rychleji, tím lépe. Není se čemu divit, že firma dělá všechno proto, aby to uživatelům usnadnila. Jedním z mnoha nástrojů, kterými Google přispívá k plynulejšímu chodu internetu, je Google Public DNS.

V podstatě se jedná o veřejnou službu DNS ve kvalitě dosud nevídané. Google se v tomto případě řídí osvědčeným heslem: rychle, kvalitně a bezpečně. Pod IP adresami 8.8.8.8 a 8.8.4.4 se skrývá množství serverů (Google využívá takzvaný load-balancing), které mezi sebou inteligentně replikují data a navíc pomocí speciálních technik sledování chování uživatelů také přednačítají data (prefetching). Vše při zachování oficiálních DNS specifikací.

Pokud jste tedy nespokojení s odezvami svých prohlížečů při brouzdání webem, stačí si nastavit místo svých obvyklých DNS serverů tyto dvě IP adresy. Můžete čekat, že to bude lepší. Podle mojí zkušenosti z různých free Wi-Fi spotů a dokonce holandských ADSL providerů je zrychlení velmi výrazné.

Pokud to chcete jen vyzkoušet, změňte následující dva řádky do souboru /etc/resolv.conf (ostatní řádky s "nameserver" smažte):

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4


Pakliže se vám nové DNS servery zalíbí, pak doporučuji následující postup (Ubuntu), abyste nemuseli soubor resolv.conf upravovat po každém restartu. V souboru /etc/dhcp3/dhclient.conf vložte na poslední řádek

supersede domain-name-servers 8.8.8.8,8.8.4.4;

V obou případech musíte ale restartovat prohlížeč, jinak nenabyde nové nastavení platnosti.