Už nějaký ten pátek musím používat Windows a jsem bez přístupu k linuxovým desktopům doma i jinde. Za tu dobu, co už jedu na Linuxu, jsem si ani neuvědomil, jak kvalitní jsou dneska v Linuxu fonty. Bývalo to jiné, ale situace je v poslední době (nějaké dva roky zpět) skvělá.

Na webu se rozšířil jeden z největších omylů webdesitnérů, a totiž tvrzení, že by měli používat font Helvetica namísto Arialu. Přesněji řečeno si webdesignéři radí, aby do CSS stylů zadávali něco jako font: Helvetica, Arial, sans-serif. Je to katastrofální omyl, který způsobuje, že se miliony lidí musejí dívat na šíleně vysázené texty nekvalitně udělaným fontem Helvetica ve Windows.

Zatímco na Applech je kvalitní font Helvetica k dispozici už v základní instalaci, ve Windows tento font vůbec není. Což je dobře – uživatelům se stránky zobrazují docela uspokojivým Arialem (který má ve velikostech 9-13px použitelný kerning). Jakmile ale nainstalujete některý program, který do systému Helveticu dodá (například ovladače něketrých tiskáren HP), je vymalováno. Tato rodina fontů má evidentní problémy s kerningem při velikostech 9-13 pixelů. Tedy v podstatě na všech webových textech. Jak to pak vypadá můžete vidět ve srovnávacím výpisu jednoho bloggera.

Rodinu písem Helvetica používá čím dál více webových stránek, včetně společnosti Google. Číst takto vysázenou programátorskou dokumentaci je o oči. Řešením bohužel není instalace kvalitnějšího fontu – na linkovaném blogu je uvedeno, že stejných výsledků dosáhnete s Linotype i Postscript verzemi Helveticy. Že fontový systém ve Windows je bída vědí asi všichni linuxáci, že je to ale takhle hrozné jsem si vlastně neuvědomoval.

Ačkoli ve Windows lze přepnout v nastavení displeje (podtlačítko Efekty) systém vyhlazování ze Standard na ClearType, problém s kerningem toto vůbec nevyřeší. Fonty budou jen více vyhlazené, to je všechno. Nepomůže ani ClearType Tuner, což je to samé v bledě modré.

Dogma, že je lepší používat v CSS stylech pořadí Helvetica, Arial není podle mě ideální. Lidí s Windows a nějakým tím prográmkem od HP, Corel či jiných bude více, než uživatelů MacOS. Obyčejný Windows uživatel totiž není schopen identifikovat problém a poté přejmenovávat soubory ve složce Windows\Fonts…

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.