Velmi špatné zkušenosti s VoIP telefonem WELL mne donutily přitlačit na pilu a zakoupit si něco pořádného. Dnes večer jsem se konečně dostal k rozbalení krabice přístroje Linksys SPA-951 (firmu Linksys koupila firma Cisco), která mi zde ležela celý den. Tak trochu jsem počítal s tím, že něco nebude v balení (obyčejně to bývá zdroj – přístroj umí brát energii přes ethernet), ale kupodivu jsem našel vše, tedy kromě návodu (přečíst jsem si mohl jen stručný leták v angličtině). Na to jak je menu rozsáhlé (nemluvě o webové konfiguraci) mohlo být součástí alespoň CD, nicméně stažení PDF souboru mi trvalo asi 5 vteřin. Správné políčko, do kterého zapsat login, heslo a adresu SIP proxy jsem nehledal dlouho a ihned jsem otestoval volání na echo službu společnosti VoIPEX (číslo 850).

Trošku mě zarazila absence hesla pro webový přístup, ale to jsem si nastavil ihned, jak jsem tento fakt zjistil. Webová konfigurace je pěkná a rychlá (v javascriptu) a funguje ve všech prohlížečích – já jsem použil Konqueror. Kvalita spojení byla výborná, zvuk čistý a zpoždění minimální. Telefon nabízí velmi komfortní věci (jedná se o polo-manažerský přístroj), ale na bližší ohledání dnes určitě není čas (on asi nikdy nebude). Telefonní seznam se zobrazuje na velikém LCD displeji, je možno do telefonu stahovat melodie a dělat podobné vylomeniny. V základu jsou dvě linky, mezi kterými můžete přepínat (s možností přechodu na 4 pomocí rozšiřujícího modulu). Pro mně však bylo rozhodující, aby telefon fungoval spolehlivě. Jestli bude, tak o tom se s vámi podělím v některým z příštích zápisků.

Tento zápisek vznikl převodem z mého starého blogu. Ne všechny texty byly takto převedeny, kompletní archiv již není k dispozici.